sanne_b

Bauke

Bauke voor de wagen

Hoe ik hem help zijn angst te overwinnen

 

Bauke is een prachtige Fries (6 jaar), met een vriendelijk karakter en een gezonde werklust. Hij komt meestal als eerste van de kudde naar me toe als ik het weiland in loop. En onder het zadel gaat hij al heel aardig. Maar voor de wagen lopen vindt hij eng. Dan bouwt hij spanning om en soms slaat de paniek toe. Daar wil ik hem vanaf helpen.

 

 

Bauke

 

Om te beginnen: rechter stelling

Dat is toch hetzelfde als linker stelling, maar dan andersom?

 

Dat zou je denken, maar zo werkt het meestal niet. Bijna ieder paard loopt de ene kant op makkelijker dan de andere kant op. Bij Bauke is het verschil echter erg groot. Naar links is hij bijzonder flexibel, waardoor hij veel linker stelling aanneemt en naar binnen valt. Rechtsom daarentegen is hij zo stijf als een hark… (Sorry, Bauke, maar het moet gezegd worden.) Het is zelfs zo, dat als ik maar een klein beetje rechter stelling vraag, wordt Bauke angstig en slaat hij op hol.

 

Ik wil hem leren ook bij rechter stelling te ontspannen. Om hieraan te werken rijd ik Bauke eerst onder het zadel. De wagen komt later wel. Want onder het zadel heb ik meer invloed op zijn houding en zijn beweging.

 

Bauke is een zeer sensitief paard. Hij neemt stress van een ruiter direct over. Daarom zorg ik ervoor dat ik zelf ontspannen ben als ik op hem rijd. In alle rust opzadelen, zelf rustig ademhalen en voldoende tijd nemen. Want als ik relaxed ben, is Bauke het ook.

 

Bauke in Twiske

 

In de rijbak is mijn doel om hem zowel linksom als rechtsom los te rijden. Ontspanning is het toverwoord. Pas als hij zijn hals ontspannen lang en laag houdt begin ik voorzichtig rechter stelling te vragen met de teugel. Ik vraag in het begin ook maar een heel klein beetje stelling en beloon hem als het lukt. Zodra hij met een lichte rechter stelling ontspannen loopt, verander ik van hand. Ik wil namelijk niet te veel vragen en zorgen dat hij zijn vooruitgang als een succes beleeft. Zo herhaal ik dat een aantal keer en Bauke loopt steeds rechter!

 

De rechter stelling zal voorlopig nog wel een punt van aandacht blijven. Om zijn houding te onderhouden loopt Bauke regelmatig onder het zadel, ook als we straks met de training voor de wagen beginnen. Want rechter stelling zal voor Bauke waarschijnlijk nooit helemaal hetzelfde worden als een omgekeerde linker stelling. Maar leren kan hij het wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *