sanne_b

Met Fenna op stap

Met Fenna naar Stal de Mersken 

Puur natuur 

Al een paar jaar hebben we geen veulentjes meer gefokt bij Stal de Vries. Maar dit jaar wilden wij dat toch wel weer, want het is toch wel heel erg leuk! We willen de Stermerrie Fenna Montes graag laten dekken. Fenna heeft sinds een paar jaar een blessure, hierdoor kunnen wij haar helaas niet meer voor de sport gebruiken. Wat erg jammer is want Fenna was altijd een leuk paard om mee te werken. In de omgang is Fenna ook erg lief en leuk paard.

 

Fenna       

 

We hebben Fenna een paar keer laten insemineren, dan wordt zeg maar het sperma van de hengst ingebracht door een spuit. Helaas werd ze niet drachtig. Fenna blijkt teveel vocht vast te houden in haar baarmoeder. Wat ook een rol zou kunnen spelen is het feit dat bij kunstmatige inseminatie het sperma licht verdund wordt en natuurlijk net niet helemaal vers is. Daarom hebben we besloten om het op de natuurlijke manier te proberen. 

 

 

We hebben Fenna naar de hengst toe gebracht. De hengst die wij hadden uitgekozen heet Tjalle. Tjalle staat bij Stal de Merksen in Drachten.

 

 

Tjalle

                                                                                Tjalle

 

Mijn vader en ik zijn er samen naartoe gereden met de vrachtwagen. Ik heb ook net mijn vrachtwagen rijbewijs binnen dus op de terugweg zou ik een stuk rijden. Op de heenweg reed mijn vader want dan hebben we Fenna mee en dan vindt ik het nog fijn als mijn vader rijdt. 

 

Aangekomen bij Stal de Merksen waren ze  net aan het oefenen voor een keuring. Erg leuk om te zien hoe ze oefenen met de Friese paarden. Ze hebben bij Stal de Merksen zo’n 100 Friezen staan. Ze trainen, fokken, verkopen en dekken met de hengsten. Het is een erg mooie stal om te zien. We hebben Fenna in haar tijdelijke stal gezet waar ze de komende tijd zou blijven. Nog wel uitgebreid kijken bij de hengsten, want we waren natuurlijk erg benieuwd naar de vlam van Fenna. Wat een geweldig mooie paarden en ook zo lief en rustig. Tjalle is goedgekeurd! 

 

Bikkel

Bikkel

 

Na een afscheidknuffel aan Fenna gegeven te hebben gingen we weer naar huis. Nu zou ik voor het eerst zonder instructeur rijden in de vrachtwagen. Spannend! 

 

Ik moest er wel eerst even inkomen, dus rustig rijden. Andere bestuurders werden daar niet zo vrolijk van maar veiligheid voorop! We waren weer veilig thuisgekomen na een lange rit! 

 

Twee weken later hebben we Fenna weer opgehaald. Het is helaas niet gelukt met het dekken, ze heeft nog steeds teveel vocht in haar baarmoeder. Heel jammer.

 

Fenna was volgens mij wel blij dat ze weer naar huis mocht. Ze leek op ons te wachten en rende nog net niet de vrachtwagen in. Ze mist natuurlijk haar eigen box en haar vriendinnen in het land. Nog even een rondje gelopen door de stallen en de hengsten gedag gezegd. Nu weer lekker naar huis, volgend jaar maar weer proberen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *