sanne_b

Teamcoaching met hulp Paarden

Een voetbalteam kan alleen maar goed presteren wanneer het samenspel in het team optimaal verloopt. Alleen door de spelers als team te laten spelen kan dit tot winst leiden. Een voetbalteam met een sterspeler welke niet als team speelt verliest van een voetbalteam dat als team speelt zonder een sterspeler.

Dit wilt je toch ook in je bedrijf, je bent professional op jou gebied.

 

Maar waarom zou je met je team een coachtraject ingaan gebruik makende van paarden !?

Dit kan het beste aan de hand van een voorbeeld worden duidelijk gemaakt. Een team wil beter samenwerken, beter presteren.  Maar wat gaat er niet goed, hoe doet het team dit. Per bedrijf, per team, is de oplossing verschillend. Het is tenslotte mensen werk ! Maar stel, de leidinggevende is zeer dominant en druk daarmee zijn stempel en beïnvloed daarmee de motivatie van de medewerkers. Als ik de leidinggevende mijn visie geef en aangeef dat zijn functioneren dominant is en daarmee de motivatie laag dan zou het antwoord op mijn visie als volgt kunnen zijn ‘nou meneer de Vries ik doe het al jaren zo en het functioneert prima, de medewerkers willen gewoon niet werken’.

Door paarden in te zetten laat ik de leidinggevende, plus zijn medewerkers, ervaren en zelf uitvinden wat de oorzaak is ! (of oorzaken)

De coach vraagt het (gewenste) team, of de leidinggevende solo, om een oefening te doen waarbij een paard betrokken is. Het paard loopt vrij rond. Bij de leidinggevende plus zijn medewerkers uit het voorbeeld zal het paard reageren op de energie van het team. Bij een dominante collega kan dit betekenen dat het paard zal weg lopen van de dominante persoon, want een paard heeft helemaal geen zin in iemand die hem gaat dwingen. Het is voorgekomen dat een paard er in galop vandoor wilde gaan. Bij gedemotiveerde mensen zal het paard ook reageren, het paard wil geen mensen/paarden in zijn ‘kudde’ die de kudde verzwakt. 

De coaches observeren het proces en stellen open vragen aan de deelnemers. De open vragen zorgen ervoor dat de deelnemers gaan nadenken en uiteindelijk zelf met de antwoorden zullen komen. Het resultaat hiervan is dat ‘het waar is’ en door het proces van ervaren en zelf tot ontdekkingen komen zullen de deelnemers het ook onthouden. Dit is vervolgens weer een belangrijk element bij de implementatie.

 

Bij het coachen met hulp van paarden worden de kwaliteiten van het paard gebruiken tijdens het coachproces. Paarden zijn zeer bekwaam in het kiezen van hun leider. Paarden voelen aan wie ze willen volgen en wie niet. Ze zijn heer en meester in het lezen van lichaamstaal, ze zijn scherp en oplettend. Ze maken in de kudde gebruik van ‘wisselend leiderschap‘. Kwaliteiten om te overleven.

Het coachen van teams wordt gedaan door Jan de Vries. Afhankelijk van het aantal deelnemers in de groep en de vraag van de opdrachtgever zijn er meerdere gekwalificeerde coaches inzetbaar.

 

Mogelijkheden

Afhankelijk van vraag en behoefte wordt er een programma samengesteld. Het kan gaan om een vraag die meerdere sessies (met en zonder paarden) vergt, het kan zijn dat uw bedrijf een dag wil komen om te ervaren wat het betekend. Wij maken altijd een programma op maat.

 

Neem vrijblijvend contact met ons op en wij bespreken gaarne wat de mogelijkheden zijn.

Stal de Vries – Den Ilp 133a – 1127PM – Den Ilp – 0204825867 – info@staldevries.nl